Typ publikace: Certifikovaná metodika
Autoři: Navrátil, L. - Hulová, I. - Ranganathan, Y. - Macák, J.
Rok vydání: 2014
ISBN: 978-80-87592-21-2
Popis: Cílem této metodiky je předložit odborné i laické veřejnosti efektivní a časově nenáročný analytický postup ke stanovení obsahu mastných kyselin z hovězího masa. Tento postup se skládá z:
- vhodné extrakce mastných kyselin masných vzorků do pevné fáze,
- získání finální matrice,
- vlastní analýzy na plynovém chromatografu,
- a statistického porovnání profilů mastných kyselin v hovězím mase.
Hovězí maso může mít různý původ a charakter (rozdílná pastva, rozdílná plemena, stejné plemeno porovnávané z různých geografických oblastí, apod.). Zvolený statistický způsob vyhodnocení data je schopen porovnat různé soubory naměřených dat (profily mastných kyselin) a určit významné statistické rozdíly ve složení těchto profilů mastných kyselin.